top of page

Waarom iedere ondernemer een superbrand in handen heeft en het niet altijd vindt

Je zet een nieuw bedrijf op. Of een bureau. Een studio of organisatie. Daar begint het branden al, want hoe je jezelf noemt, heeft een enorm effect op hoe ‘je’ wordt beleefd bij klanten.

Maar goed. Je bent dus nieuw. Sta jezelf alsjeblieft toe om zo ongegeneerd nieuw en vernieuwend te zijn als je in potentie als nieuwkomer bent, want daarin maak je het verschil en het verschil is waar we naar op zoek zijn. Niet alleen als ondernemer, maar vooral als klant. Probeer je te lijken op een ander bedrijf of vind je het belangrijk hoe de markt jou beoordeelt? Menselijke eigenschap. Maar een zijspoor voor jou als ondernemer. Want alles dat al bestaat, wordt al door de concurrent gemaakt en verkocht en waarom zou een klant loslaten wat hij kent om naar jou toe te gaan.


Je gaat dus op zoek naar een bedrijf dat nog niet bestaat in die exacte vorm. En dat zit ‘m niet in het vak dat je uitoefent. Tuurlijk. Er zijn al tekstschrijvers, communicatieadviseurs, internetmarketeers. Maar geen van al deze tekstschrijvers, communicatieadviseurs of internetmarketeers zijn zoals jij bent. Vanaf het moment dat je gaat starten begint het avontuurlijke proces, van het vormgeven van dat bedrijf dat origineel is en nog nergens bestaat. Hoe word je dat bedrijf?

Alles dat je aanspreekt, waar je een klik mee voelt, waar je energie van krijgt, waar je ontroerd door raakt, waar je meer van wilt weten en dat je kunt vertalen naar je bedrijf.

Splitseconds zijn het, informatie die je ontvangt, als je er het minst op bent voorbereid.

Mooi verhaal, maar hoe kom ik daar? Die splitsecond gegrepen en dat weten om te zetten in iets substantieels. Hoe dan? Wat ik nu ga zeggen, zal je misschien frustreren. Het is geen rijtje tips. Het zijn geen adviezen die je, als je ze binnen drie weken uitvoert, succes gaan geven. Misschien bestaan die adviezen wel en zijn ze soms ook handig om te gebruiken. Maar alleen als je kern al zo zichtbaar is, dat het al een plek is waar je inspiratie uit haalt en ideeën mee tot uitvoering brengt.


Het vinden van je eigen (bedrijfs)kern kost tijd. Iedereen kan het, creatief zijn. Maar het laten ontstaan, zit bijna niet in ons DNA, ons Westerse, productieve brein. Joke J. Hermsen heeft daar een geweldig boek over geschreven: Stil de Tijd. Vooral als je een bedrijf wilt neerzetten dat uniek is en dus een nieuw pad vrijmaakt voor jou, waarop jij je kunt ontwikkelen, waarop je klanten precies de klanten zijn die jij nodig hebt bij het laten groeien van je bedrijf, stil dan de tijd. Als je iemand bent die altijd alles op de rit heeft: een lijstje hebt liggen van wat je doet, zelfs in het weekend. Een lijstje van welke mensen je wilt bellen, zelfs privé. Een lijstje van te feliciteren personen. Of als je iemand bent die heel sterk is in plannen en organiseren: gefeliciteerd. Deze eigenschappen komen goed van pas. Nu de andere kant: de non-planning. De verveling. En soms zelfs, de eenzaamheid.

Het is het tegengestelde van de activiteit, het regelen en afronden. Het calvinisme zit in ons collectieve bewustzijn verankerd, dus nuttig zijn en ‘dingen afmaken’ geven ons allemaal, haast geen enkele Nederlander uitgezonderd, een geweldig soort van bevrediging. Het draagt van zichzelf al complimenten in zich. Hoeveel mensen voelen zich niet volkomen tevreden om 17.00 uur, als ze hun broodtrommel dichtklappen, de uitknop indrukken en hun PC met een zoem het einde van de werkdag inluidt. Je bent vrij om naar huis te gaan.

Je hebt het weer gedaan: werk verricht.

Het produceren en actief aan het werk zijn, zijn in overdrive gegaan. We werken wel, maar zonder ziel. Zonder kern. Grote bedrijven hebben barweinig contact met hun kloppend hart, omdat die door zoveel mensen, regels en protocollen en zoveel bedrijfscultuur is ondergesneeuwd. Die ligt daar ergens te gillen op de grond.


Als ondernemer en eigen baas heb je vrij toegang tot je eigen bedrijfskern. Bezield werken geeft bevrediging x 1000, vergeleken met het nuttige gevoel dat je uit een vroegere werkdag haalde. Het geeft vaart in de goeie richting, zonder geduw en moeite. En de vaart is gigantisch, alleen is die vaart nog niet te vertalen naar precies het aantal klanten en de omzet waar mensen in je omgeving als eerste naar vragen, als je vertelt dat je ‘voor jezelf begonnen bent’. Het vertaalt zich wel in‘success is the sum of small efforts, repeated day in and day out’.

Iedere dag een stap dichter bij wie de ondernemer in jou is en wat die wil komen brengen.

Iedere dag dat je een stap dichterbij komt, wordt de moeite een stukje minder groot, de angst om te falen neemt ietsje af, het idee dat je alleen geslaagd bent als je een bepaald aantal klanten binnen een bepaalde tijd binnen hebt gehaald, neemt beetje bij beetje af, het gevoel te worden bepaald door anderen of de mening van anderen, ook dat neemt af.

En zo krijg je toch nog een lijstje van me.

Een lijstje met te winnen punten,

op termijn.





Meer bezielde bommetjes 

bottom of page